Dějiny

Döner kebab, v turečtině doslovně "rotující kebab", je nakrájené jehněčí, hovězí nebo kuřecí maso, pomalu pečené na vertikálně rotujícím rožni. Döner kebab se většinou podávaná v pita chlebu se salátem, ale je také v misce se salátem a chlebem nebo hranolky, nebo se používá pro přípravu turecké pizzy s názvem „pide“ nebo "kebabpizza".

Turecké kebaby jsou pokrmy z prostého nebo marinovaného masa grilovaného nebo dušeného. Téměř každý okres má svůj vlastní. Kebab je velmi populární po celém Turecku a jeho popularita se rozšířila po celém světě. Přinesen přistěhovalci a cestujícími dnes tvoří klíčovou část amerického a evropského fast food. Existuje mnoho odrůd kebabu v Turecku, včetně špízu, malých kostek masa grilovaných na špízu, kebab Döner, což je velký kus jehněčího nebo kuřecího masa, zatímco se otáčí na svislé rožni.

big_kebabStředního východu“shawarma“, mexické „tacos al pastor“ a řecký „gyros“ jsou odvozeny od tureckého „döner kebab“, který byl vynalezen v Burse v 19. století.

Kebab v íránské verzi kebab, كباب ( také kebap, kabab, kebab, kibob, kebhav, kephav, qabab) je široká škála pokrmů z masa původem z Íránu. Tradiční maso na kebab je jehněčí, ale v závislosti k místním chutím to může být také hovězí, kozí, kuřecí, vepřové, ryby a plody moře, nebo dokonce i vegetariánská jídla, jako falafel nebo tofu. Stejně jako ostatní etnické potraviny byly přineseny přistěhovalci.

Kebab se stal součástí každodenní kuchyně v multikulturních zemích po celém světě….